10,000’in üzerinde birebir gerçekleştirdiğim iş görüşmesinde biriktirdiklerim doğrultusunda, adaylara bir mülakat tavsiyesi vermek istiyorum: İş görüşmesinde işverene aşağıdaki 2 soruyu her durumda sormalısınız.
Bu 2 soru sayesinde pozisyonun gereklerini ve sizden beklentileri iyi bir şekilde anlayabilirsiniz. Ayrıca kendinizi ifade etme imkanı bulursunuz.
1. Benden ne bekliyorsunuz?
Bu soruyu pek tabii bu şekilde soramazsınız, görüşmenin akışı doğrultusunda daha sofistike bir şekilde detaylandırıp, sorabileceğiniz bir zaman mutlaka olacaktır. Ancak özünde bu öylesine kapsamlı ve zengin bir sorudur ki, bir çok farklı unsuru da içinde barındırır.
İşin içeriği: Görev tanımını inceledim, ancak pozisyonun temel sorumluluklarını bir de sizin kelimelerinizle dinleyebilmeyi isterim.
İşin zorlayıcı tarafları: Bu pozisyondaki kişinin karşılaşması muhtemel 3 ciddi zorluk olarak neleri öngörüyorsunuz?
İçerideki yönetim tarzı: Görüştünüz kişi direk olarak raporlama yapacağınız kişiyse, kendisine nasıl bir yönetim anlayışında olduğunu, hangi profildeki insanlarla daha verimli çalışabildiğini sormanızı tavsiye ederim.
Şirketin veya ilgili departmanın mevcut durumu: Şirketin/departmanın bugünkü temel sıkıntıları neler, önümüzdeki 6 ay içerisinde bizzat nelerin değişmesini/gelişmesini arzu ediyorsunuz?
Başarı kriterleri: Bu görev için ben seçilirsem, önümüzdeki 6 ay veya bir senede özellikle neleri gerçekleştirmiş olmamı bekliyorsunuz?
Aldığınız cevaplar size bu işte başarılı olup olamayacağınıza ve bilhassa bu işi yapıp yapmak istemediğinize dair ciddi ipuçları verecektir.
2. Bu şirkette hayat nasıl?
Günümüzün çoğu iş yerinde geçiyor, pek tabi çalıştığımız şirkette mutlu olmak, huzurlu hissetmek çok önemli. Bir şirketin size mutlu olabileceğiniz bir ortam sağlayabileceğinden emin olmanın en iyi yolu bunu yine şirket çalışanlarıyla sorgulayabilmektir. Bu soruyu mümkünse ikinci görüşmede ama mutlaka sormanızı tavsiye ederim.
Bu şirkette hangi profildeki insanlar başarılı olabiliyorlar? Ne tarz insanlar veya davranış modelleri zamanla dışlanıp, kabul görmüyor?
Bu şirketin kültürünü özelleştiren durumlar neler? İçeride takdir edilen veya kabul gören davranış modelleri?..
İş görüşmeleri, nihayetinde adayla pozisyon arasındaki ortak yönleri karşılıklı muhakeme doğrultusunda keşfedebilme üzerine kuruludur. Biz buna aday ve pozisyon beklentilerinin örtüşmesi diyoruz.
Yukarıdaki sorulara istinaden aldığınız cevaplar doğrultusunda hem siz daha iyi bir muhakeme yapabilirsiniz. Hem de aldığınız cevaplara verdiğiniz olumlu tepki ve beslemelerle görüşme yaptığınız kişinin de pozisyonla örtüştürdüğünüz yönlerinizi daha iyi fark etmesine yardımcı olabilirsiniz.
Özlem Çobankara