Hangimiz eğitim dönemimizde, vize- final öncesi sınavda çıkacak konular hakkında ipucu versin, hangi konuya eğilmemizin daha faydalı olacağını söylesin diye hocalarımızın gözlerinin içine masum masum bakmadık ki? Ya da kim hocanın sınavda "kesin soracağım" dediği sorunun cevabına çalışmaz ki?
İşte size gireceğiniz büyük sınavlardan biri olan mülakattan geçer not almanız için çalışmanız gereken konular:
Kendinizi Tanıyın
Bugüne kadar mülakata girmiş herkesin karşılaştığı ortak soru var: "Bize biraz kendinizden bahsedebilir misin?" , "Sizi tanıyabilir miyiz?" , "Ayşe kim, bugüne kadar neler yaptı?". Amerika'yı baştan keşfetmeye gerek yok, bütün insan kaynakları yöneticilerinin bu soru ile mülakatlarına yön verdiklerini hepimiz biliyoruz. Peki herkesin bildiği bu sorunun cevabına ne kadar aday oturup, zaman ayırıp bir çalışma yapıyor. Yapmanız gereken çok basit, mülakata girmeden önce oturup "Ben kimim" sorusunu cevaplandırmak.
Siz kendinizi tanımazsanız, 40 dakika-1 saatlik sınırlı bir sürede gereken mesajları karşı tarafa iletemezsiniz. Mülakatınızdan önce oturup bir A4 kağıdını geçmeyecek kadar kendinizi anlatan bir yazı yazmak sadece bir dizi vakti kadar zamanınızı alacaktır. Bu çalışma ile hikâyenizdeki hangi bölümlerin gereksiz olduğunu, hangi bölümlere daha fazla detaylandırmanız gerektiğini anlayacak, resmi büyük çerçeveden görebileceksiniz.
Gittiğiniz Firmayı Araştırın
Binlerce kişinin başvurduğu, görüşmek için can attığı firma ile görüşme imkânı bulmuşsunuz. Bu imkanı yaratabilmek için demek ki başarılı da bir özgeçmiş hazırlamışsınız. Artık lütfen görüşmeye gittiğiniz firmayı, pozisyonun içeriğini ve firmanın bu pozisyondan beklentileri neler olabilir üzerine de bir çalışma gerçekleştirin. Bugün birçok mülakatta İnsan Kaynakları yöneticileri adaylara "Bizim hakkımızda neler biliyorsunuz? ", "Pozisyonu incelediğinizde neler hissettiniz" sorularını yönelttiğinde "Hiç vaktim olmadı burada konuşuruz diye inceleyemedim" cevabını alıyor. Artık sonsuz bilgi kaynağı olan "internet" herkesin cebinde! Öteki türlü "Hocam elektrikler kesikti ödevimi yapamadım" izlenimi yaratıyorsunuz. Hiç kimsenin bulunmaz Hint kumaşı olmadığını unutmayın. Dediğimiz gibi bu firma ve pozisyon da çalışmak için can atan, yarıştığınız binlerce kişi var !!
Mülakat Yapacağınız Kişinin Geçmişini Araştırın
Mülakat gerçekleştirebilmek için bir vakit harcıyorsunuz, işinizden gücünüzden bin bir zorluk ve bahane ile izin alarak görüşmeye gidiyorsunuz. Görüşmeyi gerçekleştireceğiniz kişinin deneyim ve tecrübelerini inceleyin. Artık Türkiye'de de Linkedin hemen hemen tüm profesyonel çalışanların aktif olarak kullandığı sosyal bir ağ halini aldı.
Buradan görüşeceğiniz kişinin profilini incelemek en fazla 15-20 dakikanızı alacaktır. Hem size ufak bir ipucu; adayların mülakat gerçekleştireceği kişinin Linkedin profilini incelemiş olması aday için artı puan yaratıyor. Görüştüğünüz kişiye değer verdiğinizi hissettirin.
Soru Sormaktan Çekinmeyin
Artık firmaların sorgulayan, çalıştığı firmayı- yöneticiyi zorlayan çalışan profilleri hoşlarına gitmeye başladı. Memur zihniyetine sahip, "gelip işimi yapıp gideyim, etliye sütlüye karışmayayım" tarzındaki kişilerle kimse çalışmak istemiyor. Bu sebeple mülakatta siz de firma ve pozisyonun detayları ile ilgili soru sormaktan çekinmeyin. Görüşmede "Sizin merak ettiğiniz, atladığım bir konu var mı?" sorusu ile aklınıza takılan tüm bilgileri edinmek sizin elinizde. "Yok, beni işe alın yeter" imajı çizecek bir sorum yok cevabını vermekten kaçının. Ancak soracağınız sorular ile ilgilide bir ön çalışma yapmanız gerektiğini unutmayın. İnternet ortamından edinebileceğiniz ya da herkes tarafından bilinen konuları sırf soru sormak için dile getirmeyin!